Judarna och förintelsen

 

Under andra andra världskriget när Nazityskland regerade utfördes massmord på det judiska folket av nazisterna med målet att utrota judendomen. Under 1830 talet fick judarna judiska och mänskliga rättigheter i de flesta västeuropeiska länder , men samtidigt växte antisemitismen fram som hat mot den judiska rasen. Detta blev börjanet till nazismens planer på total utrotning.

 

Källa: so-rummet.se wikipedia

 Antisemitismen i Nazityskland

Redan i april 1933 bojkottades många judiska affärer och de som bröt mot bojkotten plågades av SA. Då nazisternas var riktigt starka ökade förtrycket mot judarna i landet. 1935 uteslöts judarna från statsförvaltinigen, medborgarskapen togs ifrån dem och universitet blev uteslutna för icke-arier. När nazisterna kom till makten fanns det över 500 000 judar i landet, när andra världskriget bröt ut hade hälften emigrerat utomlands.

Nazisterna tyckte att världshistorian var en kamp mellan raser och att andra världskriget skulle sluta med seger för den ''överlägsna ariska rasen'' . Därför tyckte nazisterna att det var deras plikt att utrota judarna som ansågs vara den mindrevärdiga rasen. Andra faktorer till förföljelserna av judarna var att de ansågs vara kristi mördare och den allmänna antisemitismen under 1800-talet.

 

Källa: wikimedia


Kristallnatten

1938 mördades en tysk tjänsteman av en judisk pojke på den tyska ambassaden i Paris. Två dagar efter uppmanade Hitlers propaganda chef , Goebbels till en samlad hämnd mot judarna. Kristallnatten inträffade natten mellan den 9 och 10 november då över 200 synagogor sattes i brand, tusentals judar misshandlades och ca 90 judar dödades. Stormtrupper plundrade judiska hem och butiker och 30 000 judar fördes bort till koncentrationsläger. Judarna tvingades betala en stor summa som ''ersättning'' för ambassadmordet och dessutom betala för förödelserna som hade hänt deras hem och butiker. De enda nazisterna som straffades var de som hade våldtagit judiska kvinnor eftersom det bröt mot landets raslagar. I samband med kristallnatten blev judarna därmed portförbjudna till badhus , biografer och tyska skolor.

 

Källa: so-rummet.se


Getton och koncentrationsläger

De första gettorna bildades 1940-42 , hundratals getton uppkom runt om Polen och östra Europa.Det var en kollektions- eller insamlingsprocess som senare skulle göra det lättare för nazisterna när de skulle deportera judarna till koncentrations - och förintelseläger. Förhållanderna i alla getton var väldigt fasansfulla. De fick minimalt med mat, ca 250 kalorier per dag per skalle. Det var också väldigt trångtbott , flera miljoner skulle trängas in i ett getto och det var minst 7 personer i ett rum. Judarna hade också mycket problem med det sanitära eftersom där inte fanns många toaletter.

Getton var som en liten stad , där inne fanns affärer, fabriker, polis, barnhem och skola för barnen. Många judar dog av uttorkning och svält i både getton och koncentrationsläger. En annan dödsorsak var sjukdomar eftersom de alla var svaga,hungriga, bodde trångt och levde i allmänt smutsiga förhållanden.

1942 godkände de nazistiska ledarna en plan så kallad slutgiltiga lösningen på judefrågan där de blev klart att alla judar skulle föras till förintelseläger.

I lägrerna tvingades de trängas ihop på omänskliga förhållanden i trånga baracker och tvingades till hårt straffarbete nästan utan mat. Hundra tusentals människor dog av hunger och sjukdomar. Många gasades och brändes och utsattes för omänskliga experiment. Ca 6000 judar blev ihjälgasad per dag och sammanlagt utrotades ca 6 miljoner judar under förintelsen.

 

Källa: skolarbete.nu andravarldskriget.wordpress.com studienet.se

 Med dom här orden inleddes den systematiska utrotningen av Europas judar.

Bildkälla: so-rummet.se


Text: Emma Häggdahl