Förintelsevittnen

Hedi Fried.
Föddes 1924 , 15 juli i Rumänien. Hedi är en svensk författare och psykolog. Hon är en överlevare från Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige 1945. Hedi har skrivit många berömda böcker och i en av dem berättar hon om vägen till och från Auschwitz , skärvor av ett liv heter den.

Text:Emma Häggdahl

Källa: Wikipedia

Bildkälla: Wikipedia

 

 

Emerich Roth

Emerich Roth föddes 28 augusti 1924 i Tjeckoslovakien med judisk härkomst. Emerich Roth hann vara fånge i fem olika koncentrationsläger under andra världskriget. Han överlevde kriget och flyttade i december 1950 till Sverige. Emerich Roth var med och grundade föreningen Förintelsens Överlevande.

Emerich är en svensk författare, föreläsare och socialarbetare nuförtiden. Hans jobb går ut på bland annat att sprida information om rasism, våld och nazistiska övergrepp. Han har även publicerat flera böcker som handlar om våld och rasism, till exempel förnedringen. För hans insats att ge ut information om till exempel rasism och övergrepp har han fått flera belöningar. År 1994 grundade Emerich en fond som kallas Emerichfonden, fonden går ut på att uppmuntra ungdomar till ”aktiviteter som motverkar våld och främlingsfientlighet samt bädda för en trivsam och medmänsklig skolmiljö”.
Picture

Text: Ellinor Stenbacka
Källa: Emerichfonden

Bildkälla: Wikipedia

 

Ferenc Göndör

Ferenc Göndör föddes 18 april 1928 i östra Ungern med judisk härkomst. Ferencs familj dog under andra världskriget. Ferenc hamnade som 16 åring i koncentrationslägret i Auschwitz. Ferenc överlevde kriget och återvände till Ungern men 1949 blev han tvungen att fly till Svergie där han blev en medborgare 1959. Ferenc hann jobba som ljudtekninker på Sveriges radio och hålla föredrag om Auschwitz på många skolor runt om i Sverige. Han hann även ge ut två böcker som handlade om hans erfarenhet från nationalsocialistiska tiden. Ferenc Göndörs motto var att “om man skall kunna bekämpa morgondagens ondska måste man känna till gårdagens” och “man skall respektera sina medmänniskor så som man själv vill bli respekterad”. Ferenc dog 15 april 2010.

 

Text: Ellinor Stenbacka
Källa: Radio Islam

Bildkälla: Wikipedia

 

 

Magda Eggens

Magda Eggens är född 1924 i Kisvarda, nordöstra Ungern. Hon var den flicka som överlevde förintelselägret Auschwitz under andra världskriget. Magda Eggens är en svensk författare. Hon har skrivit flertal böcker om sina egna upplevelser av förintelsen och håller föreläsningar i ämnet, och även Ensammast i världen, en barnbok om ensamkommande flyktingbarn. Hon har studerat som pedagogik och socialkunskap på kvällsuniversitetet i Stockholm.

År 1944 tvingades Magda och hennes familj från hemmet till ett getto och därifrån till Auschwitz. Hela hennes familj förutom en syster utplånades i koncentrationslägret.

Magda har belönats 1999 med medaljen Illis Quorum av åttonde graden.

Text: Nga Meh

Källa: Wikipedia

Bildkälla: Metapedia