Polens sevärdheter

Zakopane   

Zakopane är en mycket populär semesterort söder om Kraków, belägen i en dalgång vid foten av Tatrabergen nära gränsen till Slovakien

Zakopane är Polens största vinterresmål tack vare omgivningarnas utmärkta förutsättningar för vintersport med alpin skidåkning, längdskidåkning, snowboard och backhoppning. ’’Polens vinterhuvudstad’’ är också en mycket populär destination för bergsklättring och vandring under den snöfria säsongen.  

Gubałówka Bergbana

Gubałówka Bergbana ligger i Zakopane. Du kan ta bergbanan upp till toppen av Gubałówka för att njuta av fantastisk utsikt. Om man vill ännu längre upp så kan man åka linbana en bra bit upp till hjärtat av Tatrabergen och Kasprowy Wierch som når en höjd på 1987 meter.

File:Babia Góra, Gubałówka, Nosal.jpg

Källa: Wikimedia Commons
Morskie oko  

Morskie oko är den största sjön i Tatrabergen. Den är ett välbesökt och ett lättillgängligt mål vandrare.

 Morske oko od Cierneho plesa.jpg

Källa: Wikimedia Commons

Text: Mihreta Bosnjakovic
Källa: Zakopane i Polen

 


Schindlers Museum

Oskar Schindler (28 April 1908 - 9 oktober, 1974) var en etnisk tysk industriman, spion, och medlem av nazistpartiet som krediteras med att rädda livet på 1.200 judar under Förintelsen genom att använda dem i sina emalj- och ammunitionsfabriker

Oskar Schindler har 2 egna museum. Ett är ett konst museum och det andra är ett historiskt museum. Företaget grundades av tre judiska företagare: Michal Gutman från Bedzin, Izrael Kahn från Krakow, och Wolf Luzer Gleitman från Olkusz.
File:Oskar Schindler's desk at Emalia Factory.JPGFile:Oskar Schindler enamel factory in Kraków.jpg

Källa:  Wikimedia Commons                                     
Källa:  Wikimedia Commons

Text: Mihreta Bosnjakovic

Källa: Wikipedia - Oskar Schindler's Enamel Factory


Saltgruvan

Saltgruvan i Wieliczka ligger utanför Krakow i södra Polen. Den har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta Saltgruvor i oavbruten drift.

Under 700 år har man lyckats gräva fram 26 våningsschakt samt 180 mindre schakt. Gruvan är känd för sina skulpturer.

Under andra världskriget användes saltgruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring och produktion av krigsmaterialet. Gruvan har en lång tradition av turism och har cirka 1 200 000 besökare per år.

Gruvarbetarna har skulpterat i saltet och gruvan är idag en stor turistattraktion och upptagen på Unescos världsarvslista.


File:Wieliczka-saltmine-kinga.jpg

Källa: Wikimedia Commons

Text: Mihreta Bosnjakovic

Källa: Wikipedia - Saltgruva

Wikipedia - Saltgruvan i Wieliczka