Adolf Hitler

Bundesarchiv_Bild_183-S33882,_Adolf_Hitler_(cropped2) (2).jpgAdolf Hitler född 20 april 1889 dog 30 april 1945 av självmord. Han var Tysklands diktator mellan åren 1934 och 1945, han representerade det nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Under Hitlers ledning grundades antisemitistiska lagar och olika fångläger skapades dit bl.a. homosexuella, judar och romer blev förda för att bli avrättade. Adolf föddes vid den österrikiska gränsstaden Branau am Inn och sägs ha varit en begåvad elev i småskolan och uppväxt i ett hushåll där åtminstone hans far Alois Hitler betraktade antisemitism som ett uttryck för kulturell efterblivenhet. Efter sin faders död 1903 blev Adolf skickad till provinshuvudstaden Linz för att gå i realskola där det gick märkbart sämre för honom och han erhöll inte studentexamen. 1907 flyttade Adolf till Wien i hopp om att komma in på konstakademin där men han inte blev antagen, 1907 dog även Adolfs mor och hans moders läkare Eduard Bloch sägs ha sagt "jag har aldrig sett någon så förkrossad av sorg`` och fastän att Eduard var av judisk härkomst höll Adolf en skyddande hand över honom under förintelsetiden.

Under åren som följde arbetade Adolf med mureri och måleri men det fanns perioder då han levde utan fast inkomst och det är nu Hitler börjar få kontakt med antisemitistiska och nationalistiska tankar men det är först 1919 som man med säkerhet vet att Adolf Hitler var antisemit. 1913 flyttade Adolf till Bayern och München.1914 gick han med i den tyska armén där han kämpade vid västfronten under första världskriget efter 4 år av krig återvände han till München besviken på den nya regimenen som han tyckte att ha förrått soldaterna. Efter kriget blev Hitler vald till Vertrauensmann vars uppgift var att förmedla propaganda till soldaterna och försäkra sig om deras lojalitet mot den nya socialistiska regimen.

Hitlers politiska karriär startade när han fick arbetet som politisk agent och för att få arbetet måste han genomgå en antibolsjevikisk skolning som leddes av professorer vid Münchens universitet. Det var under ett av hans uppdrag han kom i kontakt med DAP som senare blev NSDAP eller mer känt som nazipartiet. 1921 blev han partiledare för DAP och det är även då partiet byter namn. 1923 försökte partiet på sig en statskupps som misslyckades en följd av kuppen blev att Hitler dömdes till 5 års fängelse 1924 men han frigavs samma år. Under fängelsetiden skrev Hitler den första delen av Mein Kampf som är kombination av självbiografi, idéprogram och propaganda handbok. Boken skrevs klart 1925 och den genomsyras av ett väldigt rasistiskt elittänkande samt kritik mot Versaillesfreden. Mellan åren 1925-1930 byggde Hitler upp NSDAP på ett sätt där han själv sågs som en enväldig ledare, en Führer. I och med den stora depression i början på 1930-talet fick NSDAP all mer politisk makt och de gick från att ha varit ett litet parti med enbart 2,8% i riksdagsvalet 1928 till det största med 37,3% år 1932. Hitler ställde även upp i presidentvalet 1932 men förlorade mot den sittande presidenten Paul von Hindenburg.1933 blev Hitler utnämnd till rikskansler och en månad senare brann riksdagshuset ner, branden skylldes på kommunisterna och Hitler fängslade deras partiledamöter detta ledde till att man utlyste nyval där nationalsocialisterna och deras koalitionsparti tysknationalisterna fick 340 av 647 mandat. Med hjälp av dessa mandat drev Hitler igenom en fullmaktslag som gav den nazistiska regeringen lagstiftande rätt i 4 år, följder av denna lag blev att alla partier utom nazistpartiet bads att upplösas och judar, romer, kommunister, socialister samt andra som vägrade följa den nya regimen förföljdes av poliskåren och SA-trupper. 1934 avled Paul von Hindenburg och Hitler tog genast åt sig statschefens befogenheter och utropade sig själv till ledare och rikskansler över Tyskland.

Efter att Hitler och NSDAP fått makten började en enorm upprustning och 1935 infördes allmän värnplikt i strid mot Versaillesfreden och 1936 allierade det tredje riket sig med det fascistiska Italien under ledning av Benito Mussolini. Tillsammans med Japan blev dessa tre axelmakterna som stod på samma sida under andra världskriget. Hitler startade andra världskriget 1939 och kriget slutade med en förlust för axelmakterna 1945. Under krigets slutskede gömde sig Hitler i en bunker i Berlin och det är där han tar sitt eget liv den 30 april 1945.

 

Text: Marcus Mäkinen

Källa:   Wikipedia   

Bildkälla: Wikimedia