Vita bussarna

Organisationens syfte var att under slutet av Andra världskriget rädda skandinaver (danskar och norrmän samt även svenskar) som satt i tyska koncentrationsläger. Namnet har någon med dålig fantasi hittat på för det kommer från att bussarna var vita och hade målade rödakors på alla sidor så att bussarna inte skulle bli tagna för att vara militära mål.

Efter danska och norska påtryckningar och planering räddades ca 15000 skandinavier   och andra nationaliteter från koncentrationslägren i de tyskkontrollerade områdena av Svenska röda korset i mars och april 1945. Efter den tyska kapitulationen räddades ännu 10 000 människor i maj och juni 1945.


De skandinaviska fångarna hade högsta prioritet, men även de  svenska kvinnor och barn som bodde i tyskland skulle hämtas, och om man bara kunde skulle man dessutom ta med andra. Organisationen blev en stor succé och räddade mångas liv men organisationen fick kritik för att bara ha inriktat sig på att rädda skandinavier. Gestapo och SS-Totenkopf hotade att stoppa bussarna om det var med judar men med mutningar slapp även det med. Men med risken att alla transporter skulle stoppas.


Text: Emmy Sténs

Källor:  Wikipedia - vita bussarna